Gevaren in Australië

Het stabiele politieke systeem van Australië, de goed onderhouden wegen, het lage criminaliteitspercentage en de uitstekende gezondheidszorg maken dit een veilig en relatief gemakkelijk land om te verkennen. Het is echter belangrijk dat je je bewust bent van mogelijke gevaren in de omgeving, zoals bosbranden, hoge golven en extreme woestijnhitte. Je zult je goed moeten voorbereiden op tochten naar de outback en lange bushwalks of wandelingen en verstandige voorzorgsmaatregelen nemen wat betreft haaien, krokodillen en giftige dieren. Met de volgende gezonde-verstand-tips kun je veilig van het unieke Australische landschap genieten: van de uitgestrekte outback tot de wilde oceaanstranden en ongerepte wildernis.

Persoonlijke veiligheid

Australië heeft wereldwijd gezien een stabiel politiek systeem en een laag criminaliteitspercentage. Australiërs genieten dan ook van een veilige levensstijl. Het is over het algemeen een veilige bestemming waar toeristen ongehinderd kunnen genieten van hun reiservaringen, voor wat betreft persoonlijke veiligheid en beveiliging. Zoals echter met alle reizen, in het binnen- of buitenland, moet je echter altijd dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen voor je persoonlijke veiligheid en bezittingen.

Zonnebrand

Bescherming tegen de zon

De Australische zon is erg sterk. Draag altijd een t-shirt, een pet en een zonnebril en gebruik zonnebrandolie van SPF 30+, zelfs op bewolkte dagen. Als je de hele dag buiten doorbrengt, moet je je regelmatig opnieuw insmeren. Blijf midden op de dag, als de zon het sterkst is, uit de zon. Zorg dat je veel water drinkt om uitdroging te voorkomen.

Fire Danger

Bosbranden – brand in het algemeen

Australiërs leven met het risico van bosbranden. De gevaarperiode is vanaf laat in het voorjaar tot en met de zomer en je moet in deze tijd enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen. Controleer, voordat je op weg gaat, of er risico op bosbranden bestaat via tv, radio en kranten. Wanneer je gaat kamperen, moet je de hiervoor bestemde vuurplaatsen gebruiken en de waarschuwingsborden langs de weg en algehele vuurverboden opvolgen. Als je toch een vuur wilt maken, moet je dit vuur altijd volledig met water doven.

De zee is voor de visjes ....

De zee is voor de visjes ….

Zwemmen tussen de vlaggen

De prachtige stranden van Australië kunnen verborgen gevaren met zich meebrengen in de vorm van een sterke stroming, die ook wel een getijdenstroom wordt genoemd (rip in het Engels). Vermijd deze door altijd tussen de rode en gele vlaggen te zwemmen. Deze vlaggen markeren de veiligste plek op het strand om te zwemmen. De leden van de reddingsbrigade dragen rode en gele uniforms en patrouilleren de stranden tijdens de warmere zomermaanden tussen oktober en april. Op de populairste stranden wordt soms zelfs het hele jaar door gepatrouilleerd. Zwem nooit alleen, ’s nachts, onder de invloed van alcohol of direct na een maaltijd. Controleer altijd hoe diep het water is voordat je erin duikt en ren en duik nooit vanaf het strand zo in het water.

Krokodil

Haaien en krokodillen

Aanvallen van haaien in Australië komen bijna nooit voor, maar ze kunnen wel fataal aflopen. Haaiennetten op de Australische stranden ontmoedigen de haaien, maar je kunt het risico nog verder verlagen door altijd tussen de vlaggen op gepatrouilleerde stranden te zwemmen en niet bij zonsondergang of ’s avonds. Vermijd alleen zwemmen, ver van de kust zwemmen, bij de monding van rivieren of langs scherpe dalingen naar dieper water.
Krokodillen leven in rivieren en riviermonden aan de kust in heel noord- Australië en veranderen vaak van leefgebied via de zee. Wanneer je in de buurt van de habitat van krokodillen reist, moet je je aan de veiligheidsborden houden en niet in rivieren, riviermonden, getijdenrivieren, diepe poelen of mangrove-oevers zwemmen. Vraag verder deskundig advies over krokodillen voordat je gaat kamperen, vissen of varen.

De giftige dieren: slangen, spinnen en zeestingers

Zeestingers zijn tussen november en april in tropische wateren aanwezig. In deze periode kun je alleen zwemmen in stingerbestendige gedeelten, die op de populairste stranden zijn afgebakend. Je moet ook beschermende kleding dragen wanneer je op het Outer Great Barrier Reef zwemt, snorkelt of duikt. Houd je altijd aan de waarschuwingsborden.

Wanneer je een bushwalk of wandeling maakt, kun je slange- en spinnebeten voorkomen door beschermende schoenen te dragen en je gezonde verstand te gebruiken. Als je wordt gebeten, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Het komt bijna nooit voor dat iemand aan een slangenbeet sterft en er zijn slechts een paar mensen overleden door een spinnenbeet, sinds antigif in 1981 beschikbaar kwam.

4WD

Reizen in het afgelegen Australië

Rijden door afgelegen en onherbergzame gebieden in Australië vereist een grondige voorbereiding. Voordat je aan een 4×4-tocht of een tocht door de outback begint, moet je zorgen dat je voertuig tiptop is en voorzien is van een GPS en twee reservebanden. Je hebt ook goede wegenkaarten, extra eten, water en brandstof en een noodplan nodig. Plan je route zorgvuldig en breng een derde op de hoogte van je verwachte aankomst. Controleer de condities van de wegen voordat je aan je reis begint, blijf bij je voertuig als je pech krijgt en vermijd reizen in extreem hete omstandigheden. Als je met een normaal voertuig door afgelegen gebieden rijdt, rijd dan langzaam op niet-verharde, stoffige of smalle wegen en controleer je altijd de conditie van de wegen voordat je de hoofdwegen verlaat. Mobiele telefoons hebben beperkte ontvangst in afgelegen gebieden, dus vraag bij jouw provider na hoe de ontvangst in het gebied is.

Bushwalking of wandelen in de wildernis

Als je een bushwalk of wandeling plant, controleer dan de lengte en moeilijkheidsgraad en overweeg een lokale gids te gebruiken voor lange of zeer moeilijke wandelingen. Als je zonder gids wandelt, vertel dan iemand waar je heengaat en wanneer je denkt terug te keren. Draag beschermende schoenen, een pet, zonnebrandolie en een insectwerend middel en neem waterbestendige uitrusting, een topografische kaart en voldoende water mee. Lees tijdens de wandeling de kaart en borden en blijf op het pad achter veiligheidsbarrières en uit de buurt van klifranden. Je mag inheemse dieren niet voeren of ermee spelen, aangezien je kunt worden gekrabd of gebeten. Plan wandelingen in de zomermaanden zorgvuldig en vermijd zeer moeilijke tochten als de zon te intens is.

Bron: Australia.com