Diabetes en vakantie

Schermafbeelding 2014-02-12 om 15.07.57

Diabetes en vakantie is voor ons niets nieuws, maar het is wel de eerste keer dat we vanuit Spanje onze papierhandel moeten regelen (er zitten bijvoorbeeld niet standaard etiketten met naam op de doosjes) en dat we naar Australië gaan. Toch maar opletten en nog eens alle adviezen op een rijtje, kan ook geen kwaad.

Als u diabetes hebt, neemt u dat altijd mee. Ook als u op vakantie gaat. Maar met een goede voorbereiding zijn er voor u geen belemmeringen om vakantie te gaan vieren! Of u nu de zon opzoekt of de sneeuw, gaat kamperen of een stedentrip maakt: hier vindt u de informatie die u nodig heeft.

Een algemene tip: veel mensen gebruiken de vakantie om naar buiten te gaan en actief bezig te zijn. Lekker wandelen, fietsen, skaten? Wat u ook gaat doen, neem altijd iets te eten mee voor het geval uw bloedglucosewaarden snel dalen. Gemiddeld heeft iemand voor een half uur tot een uur matig intensieve inspanning 15 gram koolhydraten extra nodig. Blijf ook voldoende drinken.

Schermafbeelding 2014-02-12 om 15.09.09

Diabetes(hulp)middelen

Wees goed voorbereid. Als u een pomp draagt, weet u vaak niet precies wat uw standen zijn. Zorg dat u uw basaaleenheden op papier bij u hebt of zet ze in uw telefoon. Neem ruim voldoende (reserve)materialen (extra pomp, meter en pennen) mee en zorg voor een zo goed mogelijke instelling. Dat geeft (zelf)vertrouwen, waardoor u meer van uw vakantie kunt genieten.

Vraag voor vertrek een medische verklaring over uw diabetes en eventuele andere aandoeningen aan uw arts of diabetesverpleegkundige. Bij uw apotheek kunt u ook een overzicht krijgen met welke medicijnen en hulpmiddelen u gebruikt. Merknamen (bijvoorbeeld Lantus) kunnen in het buitenland anders zijn, dus ken de stofnaam (in dit geval glargine). Deze stofnamen staan ook op de medische verklaring van de apotheek. Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek. Hierdoor is het duidelijk dat het gaat om een geneesmiddel en geen genotsmiddel.

Novorapid, Lantus, Victoza en alle orale medicatie zijn ook in Australië verkrijgbaar.

Bloedglucosewaarden kunnen in het buitenland anders worden weergegeven. Waar een Nederlandse meter 7,0 mmol/l aangeeft, geeft een Spaanse of Duitse meter 126 mg/dl aan. Deel de buitenlandse waarde door 18,1 om de Nederlandse uitslag te krijgen. En vice versa.

Warmte en medicijnen

Insuline, glucagon, teststrips en insulinepompen mogen niet worden bewaard in de warme zon, in het handschoenenkastje of op de hoedenplank.

Bij het bewaren van insuline moet men het volgende in de gaten houden

  • bewaartemperatuur van insuline is tussen de 2 en 8 graden Celsius, vooral niet laten bevriezen
  • een aangebroken ampul of pen kan men ook of bewaren tussen de 2 en 8 graden Celsius maar ook op kamertemperatuur maar niet boven de 30 graden Celsius. De insuline blijft dan maximaal 28 dagen houdbaar.
  • insuline nooit bewaren in direct zonlicht of bij een warmte bron

Gaat u op stap als het warm is, bewaar de insuline en glucagon dan bijvoorbeeld in een koelbox of een frio-tasje. Niet aangebroken ampullen blijven op kamertemperatuur enkele maanden goed. Extreme warmte gedurende langere tijd kan de werkzaamheid van insuline beïnvloeden. Bewaar tabletten in de originele verpakking, liefst op een donkere, koele plaats, bijvoorbeeld in een flanellen doek of een schone sok.

Er zijn ook koelmogelijkheden voor insuline zonder een koelkast, dit zijn koeltasjes die voorkomen dat de insuline warmer wordt dan 30 graden Celsius. De tasjes kun je onderdompelen in water. De kristallen die zich in de wand van het tasje bevinden zwellen op tot een gel, die koelt. En de insuline op temperatuur houdt voor een tijdsduur van maximaal 45 uur bij een buitentemperatuur van maximaal 38 graden Celsius. Er zijn tasjes voor insulinepennen maar ook voor insulinepompen verkrijgbaar

Glucagen:

Glucagon

Schermafbeelding 2014-02-12 om 15.11.58

Met het vliegtuig

Als u gaat vliegen, is het belangrijk om rekening te houden met het tijdsverschil. Tot vier uur tijdsverschil kunt u opvangen met kortwerkende insuline. Bij grotere verschillen moet u de dosis langwerkende insuline aanpassen. Overleg met de behandelaar, ook als er sprake is van andere eet- en slaaptijden. Bij vluchten naar het oosten hebt u minder insuline nodig, want de dag wordt korter. Bij vluchten naar het westen juist meer.

Vervoer insuline alleen in de handbagage in verband met kans op beschadiging of kwijtraken van bagage. Bovendien bestaat de kans op bevriezing in de laadruimte van het vliegtuig. Insuline die bevroren is geweest, is onwerkzaam en kan niet meer worden gebruikt. Passagiers van vliegtuigen mogen maximaal 100 ml vloeibare stof per verpakking in de handbagage meenemen. Deze moet u in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje met een maximale inhoud van 1 liter plaatsen. Onaangebroken vloeibare medicijnen mag u zoveel meenemen als nodig is voor de vlucht én het verblijf in het buitenland. Koelen in de cabine is in principe niet nodig, want de temperatuur is er niet hoger dan normaal.

Schermafbeelding 2014-02-12 om 15.10.19


Medisch verklaring

Veiligheidscontroles op luchthavens worden steeds strenger. Het is vervelend als u gefouilleerd wordt vanwege het dragen van een insulinepomp of het meebrengen van diabetesbenodigdheden. Het is daarom verstandig om altijd een medische verklaring (artsenverklaring) mee te nemen, waarop staat welke medicijnen en hulpmiddelen u gebruikt. U kunt hier een medische verklaring downloaden. Handig als u de douane moet passeren met spuiten, naalden, pompen en/of meters. Ondanks uw medische verklaring kunt u toch gecontroleerd worden. Een tip is om uw insulinepomp in ieder geval af te koppelen en door de controleband te laten gaan. Hiermee voorkomt u dat de controlepoort gaat piepen en u gefouilleerd moet worden.

Medisch paspoort

Neem op vakantie het Europees Medisch Paspoort mee. U kunt hierin gegevens noteren over uw gezondheid, medicijngebruik, bloedgroep en allergieën. Het boekje is in elf Europese talen opgesteld, zodat men ook in het buitenland snel kan zien wat de oorzaak van eventuele problemen is. Vul het paspoort samen met uw behandelaar in en laat uw arts een handtekening en een stempel zetten.

Bron tekst: DVN.nl Diabeteswiki
Advertenties