Klimaat en beste reistijd

Klimaat AustraliëWat voor klimaat kun je verwachten in Australië?

Australië kent door zijn enorme geografische omvang  verschillende klimaatzones. Zo heeft het droge binnenland een woestijnklimaat. Hier is het overdag snikheet, maar ’s nachts kan het koud zijn. Het zuiden heeft een meer gematigd klimaat, met warme zomers en zachte winters. In het tropische noorden zijn er twee verschillende seizoenen, het droge seizoen en het regenseizoen.

In het tropische noorden heerst het hele jaar door een vochtig, warm klimaat. Tijdens het regenseizoen regent het iedere dag flink, al duren de buien vaak kort. De temperatuur stijgt tot boven de dertig graden tijdens het regenseizoen. Het kan flink stormen en tropische orkanen trekken over het gebied.

In het oostelijke Queensland en grote delen van West-Australië heerst een subtropisch klimaat. Gedurende het hele jaar liggen de temperaturen er tussen de twintig en dertig graden Celsius.

In de Outback regent het praktisch nooit. Omdat er nauwelijks wolken zijn in dit gebied, koelt het ’s nachts erg af. In de zomer is het er heet: temperaturen van veertig graden Celsius zijn geen uitzondering. In de winter is het overdag ongeveer 22 graden Celsius.

In de zuidelijke delen van Australië zou je het klimaat als Middellandse Zeeklimaat kunnen omschrijven. De temperaturen variëren tijdens de zomermaanden van 25 tot 38 graden Celsius en in de winter is het zo’n veertien graden. Op het zuidelijke eiland Tasmanië heerst een iets kouder  klimaat, mede doordat het relatief dichtbij de Zuidpool ligt.

Welke seizoenen zijn er in Australië?

Het grootste gedeelte van Australië kent dezelfde seizoenen als Nederland: zomer, herfst, winter en lente. Doordat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, valt de Australische zomer in december, januari en februari. In de maanden juni en juli is het winter.

In het tropische noorden zijn er slechts twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het natte seizoen begint in november en duurt ongeveer tot april. Daarna breekt het droge seizoen aan, al regent het nog steeds regelmatig. De temperatuur daalt tussen mei en oktober behoorlijk.

Met welke natuurkrachten moet je rekening houden in Australië?

Australië heeft een ongerepte natuurlijke schoonheid. Grote gebieden zijn nog onbewoond. Aangezien de weersomstandigheden in Australië extreem kunnen zijn, moet je altijd goed voorbereid op pad gaan. Hulp kan soms ver weg zijn. Hou daar rekening mee als je de natuur van Australië gaat verkennen.

Het kan gemeen heet zijn in Australië. Vooral in de Outback, maar ook in andere delen van het land. De zon brandt meedogenloos. Dat heeft gevolgen voor mens en machine: zorg ervoor dat je genoeg zonnebrand bij je hebt en let er op dat je auto niet oververhit raakt.

Tijdens het regenseizoen in het noorden treden rivieren regelmatig buiten hun oevers. Wegen overstromen. Hou het nieuws in de gaten en informeer bij lokale bewoners wat de staat van de wegen is. Probeer nooit zonder ervaring of begeleiding een ondergelopen weg over te steken. Hou er bovendien rekening mee dat er krokodillen in het water kunnen zitten.

Giftige dieren komen in heel Australië voor. Kwallen, slangen en spinnen kunnen dodelijk zijn. Vraag lokale bewoners om advies als je van plan bent een bepaald gebied in te gaan. Wees voorzichtig met dieren, zelfs als je denkt dat ze niet giftig zijn. Sommige dodelijke slangen lijken  erg op ongevaarlijke soortgenoten.

Wat is de beste reistijd in Australië?

Wat is de beste reistijd in Australië?

Gezien de enorme omvang van Australië zijn de klimaatverschillen tussen de diverse delen van het land enorm. Dit betekent dat in iedere periode van het jaar, een bepaald gedeelte van Australië op haar mooist is. Ruwweg kun je Australië indelen in het tropische noorden, de centrale woestijnachtige outback en het mediterrane klimaat van de zuidoostkust.

Wat is de beste reistijd voor het tropische noorden van Australië?

Het tropische noorden van Australië bestaat ruwweg uit al het land boven de lijn Broome in Western Australia tot Townsville in Queensland en kent twee seizoen. Tijdens het droge seizoen, tussen mei en oktober, zijn de meeste dagen droog en zonnig. Er valt weinig regen, waardoor de wegen goed begaanbaar zijn. Nationale parken zoals Kakadu zijn volledig open voor het publiek.

Tijdens het regenseizoen tussen november en april, regent het praktisch iedere dag. De temperatuur stijgt en tropische stormen trekken over het gebied. Hoewel de natuur tot bloei komt door het vele water, wordt het moeilijker om door The Top End, het uiterste noorden van Australië, te reizen. Wegen kunnen overstromen en grote gebieden zijn onbereikbaar voor voertuigen. Sommige van de mooiste stukken van Kakadu National Park zijn gesloten voor bezoekers, omdat het te gevaarlijk is om de reis te maken.

Zowel tijdens het droge seizoen als tijdens het regenseizoen is het tropische noorden van Australië een schitterende bestemming. Hou er wel rekening mee dat reizen tijdens het regenseizoen een hachelijke onderneming kan zijn. Het droge seizoen is een stuk geschikter voor reizigers naar het noorden van Australië.

Wat is de beste reistijd de Outback van Australië?

De Outback is het rode, droge hart van Australië. Het regent er zelden. Hier is dan ook geen sprake van een regenseizoen en een droog seizoen. De temperatuur bepaalt de beste reistijd. In de zomer (ruwweg van november tot april)  is het overdag ondraaglijk heet in de Outback. Temperaturen van boven de veertig graden zijn eerder regel dan uitzondering.

’s Winters is het een stuk aangenamer. ’s Nachts kan het erg koud worden, maar overdag is de temperatuur goed te verdragen. Bijkomend voordeel is dat er ‘s winters een stuk minder vliegen zijn dan in de zomer.

Wat is de beste reistijd voor de zuidoostkust van Australië?

Aan de zuidoostkust van Australië liggen de grote steden van het land. Sydney en Melbourne zijn het mooist in de zomer. De stranden van Sydney liggen tussen november en april vol met zonaanbidders, surfers zoeken de beste golven en de luchten zijn iedere dag stralend blauw. In Melbourne zitten de terrassen vol.

’s Zomers feesten de stadsbewoners op de vele festivals die worden georganiseerd.

’s Winters kan zelfs een schitterende stad als Sydney gebukt gaan onder grauwe bewolking en regen. De temperatuur blijft vrij zacht en ook ’s winters zijn er prachtige dagen met helder weer. De meeste mensen stellen zich blauwe luchten en zonneschijn voor bij Australië. Als je Sydney en Melbourne wilt bezoeken, kan je het beste in de zomer komen.

 

 Bron: Oceanie.nl

Advertenties