Steden, staten en gebieden

Klimaat Australië

Australië is verdeeld in zes staten en twee territoria.

Canberra is de hoofdstad van het land en daar zetelt ook de centrale regering. De stad ligt ongeveer 290 kilometer ten zuiden van Sydney in het Australian Capital Territory (ACT). Canberra ligt op de eeuwenoude landen van het inheemse Ngunnawal-volk en de naam betekent waarschijnlijk ‘plaats van samenkomst’, naar het Aboriginalwoord ‘Kamberra’. De stad biedt onderdak aan tal van belangrijke nationale instituten, zoals het Australian Parliament en het High Court of Australia.

New South Wales is de oudste staat van Australië en heeft het grootste aantal inwoners. Oorspronkelijk was het een strafkolonie aan de oevers van Port Jackson, waar nu de bruisende hoofdstad Sydney ligt. Meer dan een derde van de Australiërs woont in New South Wales en Sydney is de grootste stad van het land.

Victoria is de kleinste staat van het vasteland als het op oppervlak aankomt, maar heeft het op één na grootste aantal inwoners. Melbourne is de hoofdstad en de tweede stad van Australië wat het inwoneraantal betreft. Tijdens de goudkoortsperiode rond 1850 groeide Melbourne uit tot een van ’s werelds grootste en rijkste steden. De stad wordt soms ook wel de ‘culturele hoofdstad van Australië’ genoemd en is de bakermat van de Australische film, televisie, kunst, dans en muziek. Ook het enthousiasme voor de sport is legendarisch in Victoria; hier werd het Australian Rules Football geboren.

Queensland is qua oppervlak de op één na grootste staat van Australië. De hoofdstad is Brisbane, en dit is de stad met het op twee na grootste aantal inwoners van Australië. In de winter schijnt de zon vaker en is het warmer dan in de meeste andere Australische staten en daarom is Queensland bij uitstek geschikt voor allerlei buitenactiviteiten en watersporten. In Queensland vind je ook het beroemde Great Barrier Reef en nog vijf andere gebieden die op de Werelderfgoedlijst staan.

South Australia is een staat in het centraal-zuidelijke deel van het land, waar enkele van de droogste gebieden van het continent liggen. Het is de op drie na grootste staat van Australië en grenst aan alle staten van het vasteland en het Northern Territory. De hoofdstad is Adelaide, de op vier na grootste stad van Australië. South Australia heeft een bloeiende kunstwereld en wordt ook wel de ‘Festival State’ genoemd, wat niet zo gek is met 500 festivals per jaar.

Boven in Australië ligt het Northern Territory. Aan de noordkust ligt Darwin, de hoofdstad, en de belangrijkste stad in het binnenland is Alice Springs. Alice Springs vormt het fysieke hart van Australië, want het ligt vrijwel exact in het geografische centrum van het land. In het Northern Territory vind je de beroemde Uluru (Ayers Rock), Kata Tjuta (de Olga’s) en Kakadu National Park.

Western Australia is wat oppervlak betreft de grootste staat van Australië. Ongeveer driekwart van de bevolking woont in de hoofdstad Perth, de stad met het op drie na grootste inwonertal van Australië. Het oosten van de staat is voornamelijk woestijn, terwijl het westen wordt begrensd door een ongerepte kustlijn van bijna 13.000 kilometer. Rond 1890 werd er goud gevonden en de mijnbouw is nog steeds een van de grootste industrieën van de staat.

Tasmanië is de kleinste staat en wordt door de Bass Strait van het vasteland van Australië gescheiden. De hoofdstad Hobart werd in 1804 gesticht als strafkolonie en is na Sydney de oudste hoofdstad van Australië. Een vijfde van Tasmanië bestaat uit nationale parken en wildernis. Het is een van ’s werelds meest bergachtige eilanden. Aan de geologie is te zien dat Australië miljoenen jaren geleden met Antarctica was verbonden.

Bron: australia.com