Vervoer

Huurauto Outback

De beste manier om door Australië te reizen is per auto. Je bereikt alle uithoeken van het land en stopt wanneer jij dat wilt. Als je voor een langere tijd in Australië blijft, is het handig  een auto te kopen. Maar je kunt natuurlijk ook altijd een auto huren.

In Australië rijdt het verkeer aan de linkerkant van de weg.

Als je liever niet zelf rijdt, kun je ook per trein, bus of vliegtuig reizen.

Wij kiezen voor de auto. Als we vliegen, moeten we steeds weer inpakken, ons houden aan 20 kg. bagage en we houden ervan om vrij te zijn en niet op vliegvelden te hoeven wachten. We weten dat we dan wat minder van het land zullen zien dan mogelijk is, maar daar nemen we graag genoegen mee. Wellicht zullen we nog eens gebruik maken van bus, taxi of trein om makkelijker ergens te komen. O ja, en de boot!

Vliegtuig

Een comfortabelere manier om grote afstanden te overbruggen is met het vliegtuig. Binnenlandse vluchten kosten in sommige gevallen minder dan trein- en busreizen. Het is dus slim om uit te zoeken wat voor jou voordeliger is. Er is een dicht netwerk van lokale en regionale luchtvaartdiensten. Zelfs de meest afgelegen plaatsen zijn vaak per vliegtuig te bereiken.

Trein

Australië beschikt over goede spoorwegverbindingen door het hele land. Bij lange afstanden krijg je onderweg ontbijt, lunch en warme maaltijden.

Openbaar Vervoer

Ook binnen de grote steden is het openbaar vervoer goed geregeld. De meeste hoofdsteden hebben regelmatige busdiensten die het stadscentrum en de buitenwijken bestrijken. Perth en Sydney hebben plaatselijke veerdiensten en de steden Melbourne, Adelaide en Sydney hebben trams.

Boot

De boot is belangrijk in Australië. Veel Australiërs gebruiken hun boot als favoriete vrijetijdsbesteding. Als vervoermiddel wordt de boot niet echt gebruikt, met uitzondering van de veerdiensten in Sydney en Perth. Vanuit Queensland vertrekken veel boten naar het Great Barrier Reef. De boottocht is vaak ook onderdeel van een tour naar de Whitsunday Islands en Fraser Island.

Metro

In steden als Sydney en Melbourne is de metro de gemakkelijkste manier om van de stad naar de verschillende buitenwijken te komen. Omdat Australische steden vrij uitgestrekt zijn, duurt een busrit vaak lang. Met de metro gaat het een stuk sneller. De metro’s rijden regelmatig en zijn niet duur.

Taxi’s

Taxi’s zijn over het algemeen niet duur. Met uitzondering van een enkel plattelandsstadje werken alle Australische taxi’s met een metersysteem.

Huurauto

In de steden heb je een ruime keuze aan verhuurbedrijven. Om een auto te huren moet je minstens 21 jaar oud zijn en beschikken over een internationaal rijbewijs. Als je een auto voor langere tijd wil, zoek dan uit of het wellicht goedkoper is om een tweedehands auto te kopen. Die verkoop je vaak met weinig verlies door aan andere backpackers.