Reisinfo

Qatar Airways

We hebben gekozen voor een vlucht met één overstap (rechtstreeks is uiteraard niet mogelijk) van Madrid naar Melbourne. De beste mogelijkheid daartoe biedt het vrij jonge, maar inmiddels gerenommeerde Qatar Airways. Niet toevallig hoofdsponsor van onze beroemde FC Barcelona, want in 2022 zal het Wereldkampioenschap Voetbal in dit kleine oliestaatje plaatsvinden en we gaan er natuurlijk vanuit dat zowel Nederland als wereldkampioen Spanje daarbij aanwezig zullen zijn.

We vliegen business class. Niet de goedkoopste optie, maar in totaal 24 uur vliegen in economy is met onze forse lichamen een absolute no-go en bovendien is het echt wel een feestje hoor, daar voorin. We hebben de tickets geboekt en zullen op 29 oktober om 10.10 uur van Madrid naar Doha vliegen, waar we na een tussenstop van dik 6 uur weer aan boord gaan voor de vlucht van Doha naar Melbourne. Daar komen we op 30 oktober om 22.25 uur aan, want we overbruggen ook nog eens een tijdverschil van 10 uur.

Qatar-Airways-Business

Waarom Melbourne? Melbourne ligt in het warme zuiden van Australië, waar het in de maanden oktober, november en december vergelijkbaar is met onze Spaanse maanden mei, juni en juli. Voorjaar, richting zomer dus, onze favoriete tijd van het jaar en het lijkt ons heerlijk om na een fijne nazomer in Spanje nog even door te gaan. We willen geen binnenlandse vluchten, hangen op vliegvelden en onze bagage steeds beperken tot 20 kilogram en gaan dus alles rijden. Ja, we zullen maar een relatief klein stukje van dit enorme land zien, maar we kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit en bovenal voor rust, anders houden we het gewoon niet vol. Daarbij willen we zoveel mogelijk kou en vocht vermijden, om te voorkomen dat Albert ziek wordt.

In 2009-2010 was Peet, onze zoon, backpacker in Australië en zijn weblog, veel reisverhalen en voorgestelde routes van reisbureau´s hebben ons geholpen om een route samen te stellen met zon, zee, wildlife, stad, natuur, cultuur en een stukje Outback. En ja, met een huurauto in plaats van met een camper. Onze Amerika-volgers zullen van de stoel vallen, maar ook dit is een bewuste keus. De campers zijn veel kleiner in Australië en met name de bedden zijn gewoon niet groot genoeg om comfortabel te zijn en daarbij is een camper huren in Australië erg duur. We hebben berekend dat de combinatie auto en (vaak luxe) hotels en motels afgewisseld met een vakantiehuis en bijvoorbeeld een werkend schapenbedrijf, veel voordelig is. En het contact met eigenaren van de accomodaties kan vaak erg waardevol zijn, vooral omdat we op veel plaatsen meerdere dagen blijven en tips voor mooie plekjes in de omgeving altijd welkom zullen zijn.

Pajero

Het is even anders: waar let je op bijvoorbeeld? Parkeergelegenheid is belangrijk, liefst hebben we ook WIFI natuurlijk en we zullen af en toe ook de was moeten doen. Het wordt niet even een eitje bakken in de camper of een yoghurtje uit de koelkast halen, maar met een grote koelbox los je ook veel op. En ja, geen toilet aan boord … op het drempeltje dan maar? We hebben een aanvraag uitstaan voor een grote Mitsubishi Pajero met 200 vrije kilometers per dag. Stiekem zijn dat in 38 huurdagen toch nog 7600 kilometers, wat ruim genoeg moet zijn. Ha, het is zelfs al wennen om niet in mijlen te denken.

Voor vertrek gaan we een dag van tevoren al naar Madrid waar de parkeerplaats voor de auto en het hotel voor voor en na de reis al vastgelegd zijn. Het is geen ritje Beesd – Schiphol, want Madrid is toch dik 4 uur rijden vanaf ons dorpje. Het lijkt ons dan ook niet zo slim om na de terugvlucht van 26 uur direct naar huis te rijden. En ja, over die lange vluchten: we zitten ook regelmatig 20 uur in de auto naar Nederland, dus ach ..

Al dat nieuwe maakt het wel erg spannend en we hebben er onwijs veel zin in. We hebben alle accomodaties vastgelegd, maar wel met veel mogelijkheden om te annuleren als het reisplan nog wijzigt. De reisverzekering was een verhaal apart omdat we voor ziektekosten een beetje anders dan anders verzekerd zijn als pensionado´s in Spanje, daar zal ik nog wel eens een stukje aan wijden, maar het is gelukt.