Spannend, interessant en gewoon geweldig: Skytrek

SONY DSC

Het was nog even spannend vanmorgen! Bij slecht weer zou onze toer met Brendan, de vader van Michelle, niet door kunnen gaan. Dus spraken we gisteren af met mama Reynolds dat zij de receptie van Rawnsley Park zou bellen als het echt te slecht zou zijn. We hebben hier zelf niet alleen geen internet, maar ook geen telefoonnetwerk. Bij elke regenbui vannacht, sloeg de twijfel toe, maar toen we opstonden was het fris, maar droog. Voor alle zekerheid liep ik nog even het kantoor in, maar zij hadden niks gehoord.

SONY DSC

Op pad dus en blijkbaar vinden kangoeroes regen lekker en komen ze op en langs de weg zoeken naar drinkwater. Het was bijna slalommen tussen de kangoeroes door vanmorgen en regelmatig moesten we stoppen om er een paar te laten oversteken. Fotomateriaal natuurlijk! Albert had gisteren door dat Michelle op Stokes Hill Lookout haar mail checkte, omdat je op hele hoge punten wel telefoonontvangst hebt. Dus ging hij op de gok naar Hucks Lookout, waar we toch langskomen en waar we gisteren de foto´s van mijn ranger with his vehicle maakten. En ja hoor, volle bak 3G Telstra. Snel dus de reacties op de blogs van gisteren gelezen en de mails gecheckt.

Ja, Adriana, gisteren waren er erg veel vliegen, maar Michelle leerde ons de Aussie-wave (gewoon wegzwaaien dus) én ze had een potje crème wat goed hielp. Vandaag was het veel frisser, warmer dan 22 graden werd het niet en heel bewolkt, dus geen vlieg gezien. En ja, ik mis mijn koffiezetter, zelfs mijn Dulce Gusto was prima geweest, maar de oploskoffie van Nescafé Espresso is aardig te drinken en in de restaurants weten ze prima wat goede koffie is hier. Valt best mee dus.

Enfin, na de internetstop reden we weer naar Willow Springs, wat nog veel mooier was dan gisteren doordat de regen gezorgd had voor een prachtig contrast tussen de rode grond en de groene bomen. Hier en daar liep een schaap, ook leuk. Brandon wachtte ons al op, samen met Leigh, een dame die hier op een resort in de buurt aan het werk is en dus beroepsmatig meeging vandaag om de omgeving en de geschiedenis beter te leren kennen.
Vandaag rijden we de Skytrek, een tocht die volledig voert over het land van de familie Reynolds, die al 85 jaar boert in dit gebied. Brandon legt ons uit dat het meeste land wordt geleased van de overheid en dat er gecontroleerd wordt op goed beheer. Het huis en het land er omheen zijn wel eigendom. Het totale bedrijf strekt zich uit over 28.300 hectare. Voor ons onvoorstelbaar, ik weet nog hoe ons melkveebedrijf van 63 hectare destijds een van de grotere in de hele omgeving was. De Skytrek is exclusief te boeken op Willow Springs en kan ook met eigen 4WD-voertuigen gereden worden, maar er wordt terdege gewaarschuwd voor auto´s met lage gearing én ervaren chauffeurs. Nou … aan het eind van de dag snappen we waarom!

Na een grote bosbrand in 1991 werd duidelijk dat er een ´track´, een onverhard pad, kon worden gemaakt over de bergtoppen met als voornaamste doel het verzamelen van de schapen bij huis en op diverse verzamelplaatsen. Ze zwerven namelijk bijna vrijuit over die hele bijna dertigduizend hectare heen, over verschillende secties verdeeld. Alle 4000 schapen van het bedrijf worden geschoren in mei en komen in september terug om geoormerkt te worden (de lammeren). Dan wordt ook gekeken welke schapen verkocht worden en met welke men doorgaat voor de wol. In november komen ze allemaal nog een keer door de hand. Het is onvoorstelbaar dat zaken zoals aflammeren hier gewoon in de vrije natuur gebeuren en dat er geen hulp nodig is, zoals wij dat gewend zijn. Wij waren vroeger zeker twee maanden druk met de lammeren, ook ´s nachts. Land bemesten? Nee, allemaal puur natuur. Schapen houden in Australië is een totaal andere tak van sport dan in Nederland.

Maar terug naar Skytrek. Met wat aftakkingen konden de nieuwe paden een toeristische attractie worden en uiteindelijk zichzelf terug betalen. In juni 1995 was de track klaar, na 51 uren bulldozeren. Een groep vrienden hielp met het ontwikkelen van de Skytrek, er werden advertenties gemaakt en nu kan je dus de Skytrek zelf rijden met behulp van een zeer goed gedocumenteerde brochure waar punt voor punt de hele 80 kilometer beschreven staat óf je maakt gebruik van de ervaring en auto van Michelle en haar vader: Wij kozen voor het laatste, want je mag met een huurauto dit soort dingen helemaal niet doen en we genieten van de informatie en verhalen uit de eerste hand. En eerlijk is eerlijk, we hebben best met de billen samengeknepen gezeten af en toe,

Man, wat een geweldige dag was het weer! We hebben zoveel verschillende dingen gezien. Aboriginaltekeningen op rotsen, fossiele resten, allerlei soorten grond, vegetatie en gesteenten en en prachtige bomen en kreken. De belangrijkste bomen zijn de gumtrees, die maar liefst 1,5 keer zo groot zijn onder de grond als er boven, soms honderden jaren oud. Ze zijn de grootste waterverslinders in de Flinders, een beetje boom gebruikt 1000 liter water per dag. Ook de kangoeroes en de emoes lusten wel een slokje en de rest is hard nodig voor de schapen en het gras. De wol is trouwens stukken beter van kwaliteit als de schapen geen gras eten, maar ´bush´, van die laaggroeiende struikjes. O ja, of we kangoeroes gezien hebben vandaag? Een paar honderd denk ik, net als emoes met hun kinders.

We houden een theepauze met dezelfde lekkere koekjes en scones van mama Carmel, deze keer bij een huisje wat ooit gebouwd is voor een van de ´workers´, midden in de bush. Nu is het te huur voor mensen die écht van alles verlaten op vakantie willen. Het is er heel primitief, maar wel gaaf voor wie dat zoekt! Er is in elk geval een douche en een toilet.

Brandon vertelt ons over de rest van de accommodatie. De schaapscheerders komen van buitenaf, ze vormen hun eigen team met vier of vijf scheerders, jongens die de boel steeds bijvegen, een paar man die de wol sorteren en zelfs hun eigen kok. De verblijven waar zij hun nachten doorbrengen, worden de rest van het jaar verhuurd als vakantiehuizen en ook de oorspronkelijke homestead, het huis waar Brendans ouders woonde en hij opgroeide, is te huur als vakantiehuis. Veel van het andere werk wordt ook gedaan met tijdelijke krachten, waarbij Brendan zijn voorkeur uitspreekt voor de ´grey nomads´, mensen die al helemaal of gedeeltelijk met pensioen zijn en rondtoeren om te werken op dit soort bedrijven. Ze zijn vaak erg ervaren en ze hebben ze liever dan de meeste backpackers.

De lunch gebruiken we op een prachtige plek in een kreek, Carmel heeft heerlijke salades gemaakt en er is lekker fruit. We vinden het bijna jammer als we verder moeten, maar ik snap dat Brendan een beetje bezorgd naar de lucht kijkt. Het wordt steeds dreigender en wat hij wel weet, weten wij pas later: het echte off roadwerk moet nog komen.

 

Ondertussen laat hij ons nog de oude homestead zien, de plek waar oorspronkelijk de centrale plaats van het bedrijf was. Wat nog rest is een 100 jaar oud huisje, gemaakt van de naaldbomen die heel traag groeien en beresterk blijken te zijn. Michelle vertelde ons al dat de stammen door de eeuwen heen al gebruikt worden voor omheiningen en vroeger voor de bouw van huizen.We gaan verder en verder en de tracks worden ruwer en ruwer. We klimmen, we dalen, de auto in de lage gearing en op diverse uitzichtpunten horen we dat we normaal gesproken mijlenver zouden moeten kunnen zien, maar de regenwolken hangen steeds lager. Uiteindelijk begint het vroeg in de middag dan echt door te regenen.

Verbaasd waren we om te horen over het probleem met de dingo´s hier. Michelle vertelde ons gisteren al dat er weliswaar een ´dingo-fence´ is, dwars door Australië om die beesten aan de andere kant te houden, in het noorden, maar dat er vaak dingo´s gewoon overheen komen. Er waait van alles tegenaan en al zijn er mensen fulltime aangesteld om het hek in orde te houden, er komen altijd dingo´s aan de andere kant. Die zijn een grote bedreiging voor de schapen, zo erg dat er in Queensland bijvoorbeeld in grote gebieden geen schapen meer gehouden kunnen worden. En ze paren ook nog met andere hondachtigen, wat weer andere eigenschappen oplevert, die levensgevaarlijk kunnen zijn. Brendan laat ons een ouderwetse dingoval zien, maar vertelt ook dat er inmiddels ook een veel moderner manier is om ze te bestrijden. Het werkt met pakketjes die ruiken naar vlees, waarin gif gaat en die worden zelfs met vliegtuigjes verspreid. Op de juiste momenten, in het paarseizoen, als ze niet zo alert zijn en op het moment dat de puppies van hun moeder weg gaan. Klinkt zielig, maar wat moet, dat moet.

Ondertussen wordt het weer steeds slechter en ik voel hoe de auto af en toe wegslipt. Brendan praat weinig meer, is erg geconcentreerd en ziet wat witjes om de neus. Hij zegt dat hij blij is dat we niet nog wat later zijn, maar ook dat het tijd is dat we thuiskomen. Daar gaan de billen dus geregeld samen, want de auto hobbelt en bobbelt over grote keien, door diepe kreken en over hoge toppen. Tegen drie uur is de cirkel rond en zijn we weer bij de homestead. Eind goed, al goed, wat een geweldige dag, fijne mensen en een superervaring. Kom je ooit in Australië, dan mag je dit gewoon niet missen!

Carmel, Brendan en Michelle: we had a wonderful experience. Lovely people, loads of knowledge, good food, beautiful scenery, wildlife all around and two very special days. Thank you so much!

Wij checken onderweg nog even het internet en gaan dan terug naar Rawnsley Park. Ik organiseer de tassen opnieuw, zodat we weer weten waar alles zit, doe de warmere kleding in de tas die in de auto blijft en maak een tas met zomerkleding klaar voor de komende week. Terwijl ik foto´s sorteer en bewerk, kijkt Albert televisie en als ik aan de blog begin, kookt hij een heerlijk maaltje van macaroni, bolognesesaus met uien en knoflook en ouderwetse spam (smac, bij ons). Het was een pittig bordje eten, maar lekker! Ondertussen is het zeven uur in de avond en ben ik klaar om verder te gaan met mijn prachtige boek over dit geweldige land.

Naschrift:

Vanmorgen, tijdens onze lange rit naar Broken Hill, zagen we alleen maar land, land en nog eens land. We praatten na over gisteren en dan blijf je vergelijkingen maken met het boerenleven hier en in Nederland. Onvoorstelbaar hoe hier 1 schaap per 16 acres (zo´n 4 hectare) gehouden wordt en wij vroeger 200 koeien en 100 schapen eten konden geven van 63 hectare. Dan pas besef je dat we in Nederland een dagtaak hadden in het telen en onderhouden van grasland en bij velen ook maïs en dat hier de boeren hun dieren houden op wat de natuur hen biedt. Intensieve veehouderij ten opzichte van het meest extensieve wat je maar kan bedenken. Reuze-interessante materie!

 

16 reacties op Spannend, interessant en gewoon geweldig: Skytrek

 1. Pingback: Over een supergeweldige dag: Skytrek | DOWN UNDER 2014

 2. Ineke zegt:

  Zo zeg, wat een fantastische en interessante dan en zo schitterend om al die kangoeroes te zien. Ik heb genoten van je verslag en de prachtige foto’s.

 3. ria van schaijk zegt:

  Keifijn dat jullie toer toch door kon gaan en wat een prachtige natuur. Inderdaad wat een afmetingen heeft dit prachtige eiland. Ik ben blij dat jullie ons laten meegenieten van jullie ervaringen en belevenissen.Lieve groetjes

 4. Inge zegt:

  Wat een fantastische belevenis hadden jullie! Fijn, dat jullie zo genoten hebben. Leuk voor mij om over te schapen te lezen. Ik spin zelf wol, dus ook merino. Alleen was er laatst een item over de Australische schapen, die vaak slecht behandeld worden bij het scheren, dus hopelijk gaat dit bij deze mensen niet zo. En…. kangeroes hebben jullie dus ook volop gezien! Fijne reis verder!

 5. Marian zegt:

  Wat een mooi leerzaam verhaal ,met mooie foto’s

 6. Liset zegt:

  Geweldig verslag! Mooie reis maken jullie. Blijf genieten 😊

 7. Ans zegt:

  Mooi verslag hoor, indrukwekkend

 8. Jan&Annie zegt:

  Onze zondagmorgen…….Brentje in de box (hebben we te logeren), Jan met de Sint rijden, en ik geniet weer van jullie prachtige verhaal en foto’s!

 9. Jan&Annie zegt:

  Onze zondagmorgen…….Brentje in de box (hebben we te logeren), Jan met de Sint rijden, en ik geniet weer van jullie prachtige verhaal en foto’s! Fijne reis verder!

 10. Gea zegt:

  Alweer een geweldig verhaal. Genieten!!!!

 11. gerdagouda zegt:

  Wat een leuke dagen hebben jullie daar gehad.

 12. gerdagouda zegt:

  Ik ben uit pure ‘heimwee’ (of zo) mijn eigen verslag maar weer eens gaan lezen. Ik wil TERUG.

 13. jackcjvan zegt:

  Onderweg naar Broken Hill
  Het hoofdkantoor van Flying doctors zat daar in de gelijknamige serie van lang terug
  Een in mijn ogen schitterende serie die ons deed verlangen naar een vakantie zoals jullie nu hebben
  Helaas het liep anders wij zijn niet verder dan de Filippijnen gekomen
  En dat vinden wij maar wat fijn.
  Ooit misschien als we iets winnen komt het er nog van en zullen we na een stop op onze geliefde Filippijnen nog eens die extra Miles gaan doen
  Mochten jullie iets van de Flying doctors historie tegen komen ik hou me aanbevolen
  Veel plezier verder
  Geniet geniet en oh ja vergeet niet te genieten
  Jack en Ina

 14. Mia. zegt:

  Goede middag saampjes, zo weer heel wat bij gelezen en bekeken, wat een super interessante verslagen en fotos weer, leuk om zo met jullie mee te reizen.Wat zijn die fotos indrukwekkend en nostalgisch, die olielamp lijkt op een stilleven schilderij zo mooi, wel inderdaad stoffig maar dat heeft juist weer iets moois. Wat een enorm groot uitstrekkend landschap met mooie natuur is het daar.Ik zie weer met blijschap jullie verdere verslagen en fotos tegemoet….Gr uit een regenachtig brabants dorpje……..Mia.

 15. A3ana zegt:

  Was de reis korter door de regen? Genoeg door elkaar gehobbeld. Je raakt er niet over uitgesproken wat je allemaal ziet. Geweldig om het te lezen, net of ik achterin de auto zit. Hoe laat wordt het nu donker en weer licht daar?

 16. Jan & Anita zegt:

  Mooi verhaal en prachtige foto’s hebben jullie!!!

Jullie reacties zijn zeer welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s