Down Under en fraude met de kaart

Melbourne Airport

En dan ben je ineens aan de andere kant van de wereld. Ik besefte het pas echt toen we op de flight information-schermen zagen dat we de evenaar over vlogen. Nog nooit was ik zo zuidelijk en zo ver oostelijk op deze wereldbol als nu en ook nog nooit zo ver van huis. Bijzonder gevoel! En als ik nu buiten kijk door het enorme raam van onze hotelkamer, voel ik me een beetje in Spanje, want ik zie achter de gebouwen heuvels en een enorme uitgestrekte groene vlakte met hier en daar wat huizen. Maar de eerste indruk was even New York, vanwege de stroom gele taxi´s die hier beneden aan ons voorbij trekt. We zitten eerste klas: recht tegenover de luchthaven, de twee bruggen over de weg heen lopen rechtstreeks de terminals in. Rechts zit de domestic terminal van Qantas en links terminal 2 voor de internationale vluchten. Het gebouw lijkt amper veel groter dan dat van Alicante bijvoorbeeld.

Heel anders dan de luxe en pracht en praal van Doha Hamad International Airport. Daar brachten we gisterenavond (eh, ochtend … eh eergisterenavond of zo) onze tijd door in de business class lounge van Qatar Airways. Geen zaal zoals elders, maar een complete vleugel van de luchthaven alleen voor de premium reizigers. Je wordt onderaan een roltrap opgewacht om je boardingpassen te laten scannen en kom je in een ruimte waar je nogmaals jezelf mag melden. En dan kijk je je ogen uit. Een gigantische watervlakte met borrelende fonteintjes, er omheen talloze zitjes met informatieschermpjes, stopcontacten en flesjes water met overal toesnellende jongemannen om je te voorzien van drankjes en zoetigheid. Lekker om even te bloggen, Facebook te bekijken, telefoons op te laden en zoals ik al schreef: Voetbal International te kijken. En douchen natuurlijk, maar dat had ik al verteld.

Rond een uur of acht begonnen de maagjes wat te knorren, dus begaven we ons naar het restaurant, één van de drie die horen bij dezelfde premiumvleugel. We aten er een heerlijk licht gerecht, Albert aan de fillet steak en ik aan een perfect gegrilde zalm. Glaasje witte wijn erbij, broodjes, water en allemaal zonder bijbetaling. Die tickets zijn duur, maar je hebt er ook echt wel wat voor.

Met dank aan Derk de Geus

Met dank aan Derk de Geus

Vooral onderweg: wat een verwennerij en wat een luxe. Weer zo´n zelfde grote stoel, nu weer op rij 2 maar aan de rechterkant van het toestel en geen kant-en-klaar eten met karren die door het gangpad worden geduwd. Nee, bij Qatar eet je voorin het toestel a la carte. Wanneer jij wil. En zo zie je de een aan het ontbijt, de andere aan een volledige warme maaltijd en kan je tussendoor lekkere gerechtjes bestellen wanneer je maar trek hebt. We gingen pas om 1 uur ´s nachts vliegen en waren echt behoorlijk moe van het wachten, dus hielden we het bij een kopje rooibosthee met een koekje. En toen begon het pas echt! We kregen bij binnenkomst allemaal een mooie grijze pyama uitgereikt en natuurlijk twijfelden we of die ons wel zouden passen. Ik had zelfs mijn eigen pon ingepakt. Om niet helemaal voor lul uit de toiletten te komen, liet ik Albert wijselijk eerst gaan. Nou, hij verzoop er nog net niet in, maar het was ruim genoeg allemaal. Toen durfde ik ook! Wel hartstikke komisch hoor, al die grijze pyamapakken bij elkaar, maar de meeste mensen droegen ze wel.
Enne … toen kwam die stewardess ook nog vragen of ze ons bed mocht opmaken. Tuurlijk lieverd, wat een service. mooi dekbedje erop zodat je zacht ligt, extra kussentje, dekentje erbij en de stoel 180 graden plat. Zo plat dat ik als notoire buikslaper gewoon mijn eigen houding kon vinden en snel in slaap viel. Net zo snel was ik trouwens bijna weer wakker, want het werd een beetje behoorlijk turbulent en dat is een heel raar gevoel hoor. Een deinend cruiseschip is vreemd, maar dat gehotseklots in de lucht slaapt gek. Dus weer in de half-zittende houding, muziek van John Denver op de oortjes en warempel, ik zakte weer weg. Mijn lieve wederhelft snurkte zo een uurtje of vijf aan een stuk weg en ik was zo af en toe wel wat wakker, maar heb toch zeker een uurtje of zeven geslapen zo alles bij elkaar. Meer dan de helft van de lange vlucht dus, die toch uiteindelijk dertien uur en tien minuten duurde.
We vlogen van het donker naar het licht toe over India, Indonesië en veel meer welklinkende bekende namen. We namen een lekker ontbijt, voor Albert gegrild kipworstjes met champignons en wat meer decoratie en voor mij een ultiem lekkere gerookte zalm met omelet en tuinkruiden. Tjonge, vijfsterren! We vermaakten ons verder met lezen en kletsen. Had ik de film Hartenjagen gedownload op mijn iPad, is het weer echt Nederlands hoor. Binnen de korste keren een heftige sekscene, daar kijk je toch niet naar met al die mensen om je heen? Je schaamt je dood, dus maar weer het boek in. Albert heeft Gijp en Kieft gelezen, ik ben bezig met een boek over de Aboriginals en eerste Engelse konolisten hier Down Under. Een uurtje of twee voor de landing hebben we de menukaart er maar weer eens bij gepakt en bestelden we nog een lekkere kop tomatensoep voor ons allebei en voor Albert kaasplankje nummer zoveel en voor mij een zoete witte chocolademousse met mangosaus.
En toen waren we dus in Melbourne. We gingen vlot door immigrations, maar moesten wel even in de aparte rij voor de declaratie van goederen. Houten klompjes als souvenir mag, maar je moet ze wel aangeven. Nou waren die rijen er gewoon niet, het was hartstikke rustig. Anders dan in Qatar trouwens waar het rond middernacht nog wemelde van de vertrekkende vluchten tot diep in de nacht en waar de hele wereld aan ons voorbij trok. Hier is het allemaal wat rustiger. We sjouwden onze reistassen richting het Parkroyal Melbourne Airport hotel, waar alle autoverhuurders trouwens onder blijken te zitten en checkten in.

En toen was het even over met de pret. Net als in Madrid bleek mijn credit card niet te werken en dan gaan de bellen rinkelen. Eén keer kan, maar twee? Betaald met Alberts Mastercard en direct naar boven om te Skypen met de Rabobank in Nederland. Na de bekende verificatievragen werd ik al snel teruggebeld dat de kaart geblokkeerd was wegens fraude en dat ze me gingen doorverbinden met de Rabobank Servicedesk. Ja hoor, bedragen vanaf 28 oktober opgenoemd en daar bleken naast de tolwegen naar Madrid en wat andere dingen die me bekend voor kwamen ook een aantal totaal onbekende bedragen te zijn afgeschreven. Shit! Balen! De kaart wordt dus definitief geblokt en een nieuwe kaart wordt naar ons adres in Spanje gestuurd. Gevraagd of ze daar dan toch maar even mee willen wachten, ik bel in december wel een keer terug.

Gelukkig hebben we nog een Mastercard én een Visakaart van Albert met allebei behoorlijke kredietlimieten erop, maar dat mag ook wel, want vandaag wordt er een paar duizend euro geblokkeerd voor de borg van de autohuur. De Nederlandse pinpassen werken hier hopelijk ook goed en we hebben nog onze Spaanse Visa Electronkaarten. Geld genoeg op de rekeningen, maar dus wat meer opletten met wat we met kaart betalen en wat niet. Enne … ik loop al met mijn eigen credit card rond vanaf voor ik mijn lief ken en nu ben ik een beetje afhankelijk. Dat is even wennen voor me hoor 🙂 Klus voor vanavond: alle accomodaties laten weten dat de garantie voor de boeking met een geblokkeerde kaart is gedaan, zodat ze ons kunnen bellen als ze een ander nummer willen hebben. Eerst maar eens een Australische SIM-kaart scoren en wat meer shoppen vandaag. Heb er zin in!

15 reacties op Down Under en fraude met de kaart

 1. Pingback: Over credit cards en Down Under | DOWN UNDER 2014

 2. Inge zegt:

  Dat is eigenlijk niet zo’n leuke start Down Under! Gelukkig zijn jullie niet voor één gat te vangen! Ik kijk uit naar jullie verdere belevenissen. Hartelijke groet voor jullie beuden. Hier is het nu bedtijd!

 3. Jolanda zegt:

  Ik wil je geen schrik aanjagen maar onze zoon kon met zijn ABN Wereldpas en Rabobank Wereldpas van zijn vriendin moeilijk/ tot niet geld uit de muur halen. Dus als het werkt neem voldoende cash mee.

  • Dank voor de tip. Vanmorgen cash geregeld en Albert heeft ook nog 2 kaarten gelukkig.

  • Jolanda zegt:

   Het feit dat het een wereldpas is wil niks zeggen, ik heb hetzelfde gehad in Tunesië, ik kon daar niet pinnen, wat blijkt, voor een ander werelddeel, afrika in ons geval, moet je vooraf de rabobank inlichten, zodat hun je pas hiervoor geschikt maken, een of andere handeling, nodig voor alle landen buiten europa!

   • Het aanpassen van wereldpassen kan al een tijdje online via internetbankieren. Standaard staan alle passen geblokkeerd voor buiten Europa, maar die kan je zelf per werelddeel nu vrijgeven. Dat had ik al een paar weken geleden geregeld.

    Er zijn hier blijkbaar weinig betaalautomaten geschikt voor Maestro, maar onze Spaanse bankpassen werken via Visa Electron en dat ging vandaag helemaal prima!

 4. Heidi zegt:

  Echt balen, algoed hebben jullie meerdere kaarten.
  Geniet tenvolle van jullie vakantie, de rest kan later opgelost worden! Xje

 5. A3ana zegt:

  Goede morgen bij jullie. Op de creditkaart na verloopt het voorspoedig. Hoop dat jullie bed ook lekker geslapen heeft. Hoe is het weer in Melbourne?

 6. A3ana zegt:

  Ennuhh was het in de grijze pyama? Als ik op het autootje klik zit je nog in Doha.

 7. Mia zegt:

  Fijn te horen en te zien dat jullie goed zijn aan gekomen….

 8. Jessica zegt:

  Snel en goed geregeld meteen weer, jullie wereldreizigers! Geniet lekker daar. ik geniet mee vanaf mijn luie stoel in de Beemster 😉

 9. Bianca Brouwer zegt:

  Potjandosie wat een toestand… gelukkig komt het geld wel terug toch ??

 10. Linda en Martijn zegt:

  Je kunt overigens op je Rabo Card ook gewoon geld storten…. Mócht het limiet uiteindelijk toch te laag zijn op de kaart 🙂

  Groetjes, Linda

Jullie reacties zijn zeer welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s