Big Sky Victoria

SONY DSC

Zo, dat is nog eens regen! We zitten hier in onze charmante cottage Ingram in Beechworth en hebben echt aan alle kanten ramen en zien dus overal hoe de bui, die al een uurtje of wat dreigt, naar beneden komt. Eerder zaten we er al middenin toen we een stuk aan het toeren waren en geloof me, er kan hier héél veel water vallen in korte tijd. Het is ook weer zo weg, want in tegenstelling tot bij ons in Spanje, is de waterafvoer heel goed geregeld. Grote goten en putten, je ziet het gewoon van de weg afstromen.

Hopelijk brengt de regen ook wat verkoeling, want gisteren was het hier werkelijk niet te harden. We zijn, na een behoorlijke rustdag in Metung, vertrokken om via de Great Alpine Road weer een heel groot stuk de bergen en het binnenland in te rijden. Great was het, helemaal geweldig, zo´n mooie route weer met supermooie uitzichten, bergen en dalen met dorpjes uit een sprookjesboek. Want ze zijn hier wel van de historie hoor. Er is veel bewaard gebleven en het wordt goed onderhouden. Oude gebouwen, mooie oude auto´s, werktuigen, de geschiedenis wordt hier gewaardeerd en geconserveerd.

We stoppen onderweg in zo´n lief dorpje voor koffie met wat lekkers en zien dat het nostalgische tankstation naast de bakkerij ook sneeuwkettingen en ski´s verhuurt. We staan aan de voet van de Snowy Mountains, het enige skigebied in Australië. We verheugen ons erop naar de top te rijden, op zo´n 2000 meter, wat natuurlijk voor Europese begrippen niet eens zo hoog is. Maar juist daar valt niks te zien, want na Mount Hotham, het skidorp wat nu uitgestorven is, komen we in dichte mist terecht. Echt, geen hand voor ogen en dat in een bochtige afdaling. Was niet echt heel leuk, zacht uitgedrukt. Het is toch, ook na de mist, een pittig stuk rijden hoor. Veel bochtenwerk en bergwegen.

Albert zegt dat dat voor hem één van de redenen zou zijn om toch niet meer terug naar Australië te gaan. Het was geweldig, we hadden het niet willen missen, maar juist in de bergen merkt hij dat links rijden hem niks uitmaakt, behalve dat zijn lijf het niet wil. Hij heeft altijd pijn aan de linkerkant en nu pas voelt hij hoe hij deze altijd ontlast en steun heeft van de autodeur in zijn eigen auto en vooral al het stuurwerk met rechts doet. In deze auto met het stuur rechts, kan hij zijn goede rechterkant niet vrij bewegen en moet de pijnlijke linkerkant alles doen. En ja, ik zou kunnen rijden, maar dat zou hem juist het liefste wat hij doet ontnemen, want autorijden vindt hij geweldig. En ik heb er geen hekel aan, maar wel met Albert naast me, omdat ik weet dat hij niet op z´n gemak zit en ook nog niet heeft geleerd dat ik geen leerling-chauffeur ben (zoals hij vroeger vaak had), maar zijn vrouw die al dik 30 jaar haar rijbewijs heeft.

 

Maar het was dus een prachtige rit en de aankomst in Beechworth maakte veel goed. We hebben een ´cottage´, een houten huisje op een parkje van vier vakantiewoningen en het heeft niet de moderne luxe van de andere huizen de we onlangs hadden, maar is wel compleet en gezellig. Lekkere bank, goede eettafel met stevige stoelen, prima keuken (zonder vaatwasser, tja), het lekkerste bed van de hele vakantie (je zou er in blijven liggen!), een aparte ruimte om de was te doen, een ruime badkamer met vrouwvriendelijke douche én een tweepersoons spa. Het is alleen erg benauwd en ik stort bijna in. We zetten de airco aan, eten een kop soep en gaan dan wat boodschapjes doen in het stadje. Echt, terug in de 19e eeuw hoor! Zo gaaf, maar daarover morgen weer, want dan gaan we uitgebreid wandelen en foto´s maken daar. Na de boodschappen help ik een vriendin in Nederland even met een sollicitatiebrief en we gaan lekker in de spa. Oef, met deze temperaturen wordt het wel heel damperig in zo´n ding zeg.

We besluiten te gaan eten bij de Chinees, want dat is ons erg goed bevallen in Apollo Bay en Wagga Wagga. Ik heb een ´chicken satay´ als voorgerecht en die is werkelijk zo goed dat je er wekelijks voor terug zou gaan, echt geweldig. Anders dan we gewend zijn, maar ´sabe a gloria´, zoals de Spanjaarden zeggen. De hoofdgerechten zijn erg pittig, maar niet helemaal mijn ding, al vindt Albert de nasi ook bijzonder lekker. Gelukkig waren de toetjes weer heerlijk.

IMG_0429

We slapen geweldig in het grote bed en om me uit bed te lokken, maakt Albert toast met gebakken eieren en bacon met daarbij een glas van de heerlijke plaatselijk gemaakte appelsap uit het welkomstpakket hier. Goed begin van de dag! Na het douchen en wat opruimen gaan we naar het visitor center waar ik vraag of ze een mooie scenic route hebben voor ons vandaag. Er wordt namelijk regen voorspeld en het wordt weer broeierig, dus dat gewandel stellen we liever uit. De dame pakt een kaart, begint pijlen te tekenen en ik zeg dat rond 80 kilometer ons wel wat lijkt. Enfin, wij op pad, pakken we natuurlijk het eerste het beste onverharde pad wat we zien omdat we nieuwsgierig zijn en zo rijden we naar de top van Mt. Stanley tot we bij een bordje komen waarop we zien dat de rest van de weg een Jeep Track is. Mmmm, denk dat Europcar al helemaal niet blij is met hoever we al gegaan zijn, dus laten we dat maar niet doen. Dus terug en zeker nog een uur op van die gravelroads tot we – voorbij de springende kangoeroe en de mierenegel – eindelijk weer op een normale weg komen. En ook nog op de route van de mevrouw.

We lunchen in het charmante dorp Thallangata, waar het druk was in de plaatselijke bakery en er knopen er meteen een plas- en tankstop aan vast. Leuk plekje! Het was allemaal weer erg mooi, vooral Lake Hume, een grote watermassa in de Murray River, was indrukwekkend. Ongelofelijk hoe bomen zo lang overeind blijven in zo´n watermassa,  die blijkbaar regelmatig toch droog valt. En luchten! Big Sky Victoria, als variatie op Big Sky Montana, waar ik zo van kon genieten. Hier kunnen ze er ook wat van hoor. De 80 kilometer waren er uiteindelijk dik 200 en dan hebben we nog een stuk niet gereden, die mevrouw heeft er echt gevoel voor, dat is wel duidelijk 🙂

Terug in Beechworth hebben we gegrilde kippen gehaald met stokbrood en lekkere kaasjes, wij gaan vandaag de deur niet meer uit. Lekker luisteren naar de regen, al schijnt nu de zon alweer en naar de eendjes kijken. Morgen weer een dag.

7 reacties op Big Sky Victoria

 1. Pingback: Big Sky Victoria | DOWN UNDER 2014

 2. Inge zegt:

  Zó, jullie genieten nog steeds volop. Wat jammer van Albert zijn problemen. Ik hou het kort vandaag. Straks komt mijn verjaardagsvisite. Veel plezier verder!

 3. Mia. zegt:

  Goede morgen, weer genoten van al het moois gezien en gelezen te hebben, jammer dat Albert zijn lijf begint op te spelen, ik zou zeggen doe rustig aan, is toch ook niks mis mee, iedere dag op pad is zeker vermoeiend en dat weken lang.Geniet is alle rust saampjes van de mooie natuur rondom jullie heen….. Groetjes…Mia.

 4. Mia. zegt:

  Goede morgen, weer genoten van al het moois gezien en gelezen te hebben, jammer dat Albert zijn lijf begint op te spelen, ik zou zeggen doe rustig aan, is toch ook niks mis mee, iedere dag op pad is zeker vermoeiend en dat weken lang.Geniet is alle rust saampjes van de mooie natuur rondom jullie heen…..Wat gaaf om iedere keer weer die mooie huizen te bewonderen van binnen, krijg toch een indruk hoe het daar is… wel heel netjes in orde allemaal en royaal ingericht…Groetjes…Mia.

 5. Gea zegt:

  Wij weten wat het is als je lichaam gaat sputteren. Mijn man is precies zo. Ook al voelt hij zich daar beter dan in Nederland. Dit pakken ze jullie nooit meer af.

 6. Jan&Annie zegt:

  Dat zijn weer prachtige plaatjes! Jammer dat Albert zo’n last heeft van zijn lichaam, beterschap! Geniet nog van de laatste dagen daar! Groetjes

 7. Jan & Anita zegt:

  Wat een prachtige foto’s weer! Genieten met een hoofdletter XXX

Jullie reacties zijn zeer welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s